Επεξεργασία

Ράβδισμα

Η πιο διαδεδομένη μέθοδος πτώσης του ελαιοκαρπού στην Ελλάδα είναι το ράβδισμα. Αρχικά στρώνονται τα λεγόμενα λιόπανα ή τα ειδικά πλαστικά ελαιόδιχτα. Ο ραβδισμός γίνεται με ελαιοραβδιστικά μηχανήματα ή πλαστικά ραβδιά σε μορφή παλάμης. Όταν ο καρπός πέφτει κάτω καθαρίζεται από τα φύλλα και τα κλαδιά και συγκεντρώνεται σε σακιά ή σε μεγάλα πλαστικά δοχεία. Έτσι μεταφέρονται στο ελαιοτριβείο περιμένοντας την επεξεργασία.

Επεξεργασία

Ξεκινώντας το στάδιο της επεξεργασίας ο καρπός ζυγίζεται και έπειτα γίνεται η τροφοδοσία και η αποφύλλωση. Απομακρύνονται δηλαδή όλα τα φύλλα που μεταφέρθηκαν μαζί με τον καρπό και διέφυγαν από τον καθαρισμό του ελαιώνα. Για το πλύσιμο του καρπού χρησιμοποιείται μόνο νερό. Έτσι απομακρύνονται ξένες ύλες, υπολείματα φύλλων, έντομα κ.λπ. Έπειτα ο ελαιοκαρπός μπαίνει στη διαδικασία της άλεσης. Το σπάσιμο του καρπού γίνεται με μεταλλικούς σπαστήρες που περιστρέφουν τον καρπό με μεγάλη ταχύτητα μέσα σε ένα διάτρητο τύμπανο.

Η μάλαξη της ελαιοζύμης, αποτελεί το πιο βασικά στάδιο της επεξεργασίας του ελαιοκάρπου διότι συντελεί στην συνένωση των μικρών ελαιοσταγονιδίων σε μεγαλύτερες σταγόνες λαδιού. Η συνένωση αυτή είναι απαραίτητη προυπόθεση για το διαχωρισμό του λαδιού από τα φυτικά υγρά. Η θερμοκρασία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 30º C.

Διαχωρισμός

Τέλος γίνεται ο διαχωρισμός του ελαιολάδου από την ελαιοζύμη με φυγοκέντριση. Οι διαχωριστήρες μετατρέπουν την πάστα σε τρεις φάσεις: λάδι, υγρά απόβλητα και στερεά απόβλητα (πυρήνα). Ο καθαρισμός και η διαύγαση του ελαιολάδου που παραλαμβάνεται γίνεται με ειδικούς κατακόρυφους μηχανικούς διαχωρηστήρες που απομακρύνουν από το λάδι τις ξένες ύλες και τα υπολείματα απόνερων.

Το ελαιόλαδο είναι κιόλας έτοιμο για κατανάλωση!